SOKKEØL

- FLYDENDE JULEGLÆDE

Alc. 5,7 % vol. Pilsner

Sokkeøl fra Pladderballe Bryghus, er en rav-farvet stærk pilsner. Karamelmalten giver den flotte farve og sammen med et strejf af stjerneanis fremkommer en kompleks, lang og sødmefuld smag. Humlebitterheden er lav. Smagen kan i en hurtig vending lede tankerne hen på de klassiske overgærede juleøl. Med en styrke på 5,7 % alc. vol., vil Sokkeøl være med til at gøre julebordet festligt. Sokkeøl fra Pladderballe Bryghus er ufiltreret og der kan forekomme et let svæv som følge af bundfældning på flasken.


Så er der sokkeøl...

Vi skal tænke os tilbage til en tid, hvor endnu ingen havde fostret det moderne begreb "barselsorlov for fædre", og godt det samme den dag for et par tusind år siden, hvor en tømrer fra Nazareth bistod ved sin trolovedes nedkomst under særdeles uhygiejniske forhold i en stald i Bethlehem, velvidende, at det ikke var hans barn der forløstes.

Som det ordentlige menneske han dybest set var, havde tømreren sådan set gerne påtaget sig fadderskabet, men det lå ligesom i luften, at han var oppe mod noget større, og var han med denne viden gået på en offentligt financieret orlov, ville han have lænet sig op ad socialt bedrageri.

Scenariet i stalden kørtes yderligere op ved ankomsten af rejsende kræmmere i farvestrålende gevandter, der insisterede på at overdænge barnet, -som de slet ikke kendte - med kostbare gaver. På vegne af båsenes oprindelige brugergruppe bestående af kvæg og geder, klagede dyreværnsaktivister forståeligt nok over barselskvindens og kræmmernes fremturen.

Kræmmerne havde vandret over mange dage for at nå frem til det lille barn, og da den ene af dem tog sine støvler af, konfronteredes verden for første gang med begrebet sokkeøl i sin oprindelige betydning, som værende en mælkesyre- og restlaktatholdig surtlugtende udsondring fra menneskers fødder.

Nå, -resten er historie.

Som vi alle ved, slog fortællingen om det lille Jesus-barn i stalden både rødder og fik vind i sejlene (hvordan det så end lader sig gøre samtidigt).
Mens nogle fik opbygget en religion derpå, forblev kræmmer/gaveelementet ikke alene intakt, men udbyggedes kolossalt over to årtusinder til umådeholden kommerciel blomstring hvert eneste år i månederne op til barnets formodede fødselsdag, ultimo december. Summen af disse blandede religiøse og verdslige tiltag kendes af alle under betegnelsen Jul.

I dag indgår så forskellige ting som brune kager, glaskugler, særlige elektriske husudsmykninger, flyvende kaner, flyvende mennesker, papfigurer af nisser med grødfade, kolossale serveringer af øl og mad og i øvrigt også alt muligt andet, der givet som gaver mellem mennesker, af handelsstandsforeninger overalt på kloden hævdes relevant for fejringen af det -under dramatiske omstændigheder- forlængst afdøde fødselsdagsbarn. (Se Pladderballe Bryghus PÅSKELAMMER)

Pladderballe Bryghus deltager gerne i fejringen af børn under de tyndest postulerede og mest langt-ude påskud. Som bryghus byder vi gerne ind i det kommercielle amokløb med noget så relevant som øl.

Vores unge marketing-trainee, Bibilone Meinertsen, har dristigt nydefineret og relanceret sokkeølsbegrebet så poetisk, og endda indtænkt det i en af de mange sære moderne juleriter, at vi uden tøven kalder vores -måske verdens bedste julebryg- for SOKKEØL:

"Hænger man op imod jul en strømpe på kaminhylden, sker det, at Julemanden -hvis man har været et godt menneske- lægger en gave deri. Fornemmer Julemanden, at strømpens indehaver lader sig vederkvæge af velbrygget øl, slipper han iblandt en flaske eller to i hosen... -Da lader glæden sig næppe tøjle: Så er der SOKKEØL..."
SOKKEØL er flydende juleglæde...

Med ønsket om en i enhver henseende velsignet højtid til alle, -og skål!

PS: Se under "DESIGN" hvem sokkeølsnissen er.